
Na podstawie badań amerykańskich zaobserwowano związek między dietą opartą na roślinach strączkowych a rozwojem związanej z dietą kardiomiopatii rozstrzeniowej (DCM) u psów
Co to jest DCM – kardiomiopatia rozstrzeniowa?
DCM jest najczęstszą NABYTĄ chorobą serca u psów ras dużych i olbrzymich oraz najczęstszą nabytą chorobą serca u wszystkich psów. Charakteryzuje się dysfunkcją skurczową, która może prowadzić do zastoinowej niewydolności serca, arytmii i nagłej śmierci.
Przyczyną DCM mogą być czynniki dziedziczne oraz DIETETYCZNE (niedobory żywieniowej, zatrucia, ciężkie choroby ogólnoustrojowe, zakażenia oraz zatrucia).
Badania w USA
W Stanach Zjednoczonych zaobserwowano związek między nietradycyjnymi dietami a rozwojem związanej z dietą kardiomiopatią rozstrzeniową (DCM) u psów. W związku z powyższym zdecydowano się na przeprowadzenie konkretnych badań na ten temat. Wytypowano do badania 46 psów i podzielono je na odpowiednie grupy na podstawie listy składników diety głównej.

I grupa były to diety zawierające zboża, które nie zawierały ziemniaków ani składników roślin strączkowych

II grupa spożywała pokarm zawierający składniki roślin strączkowych jako GŁÓWNE składniki (groch, ciecierzyca, fasola, soczewica)
Psy zakwalifikowane do badania były zdrowe, w wieku co najmniej 3 lat. Były reprezentantami różnych ras. Futrzaki oceniono na podstawie pełnej historii diety przed włączeniem. Odnotowano składniki karm podanych przez producenta. W badaniu nie wzięły udziału psy spożywające surowe mięso lub diety wegetariańskie, a także te otrzymujące codziennie leki i suplementację tauryną. Wykluczono także rasy psów ze stwierdzoną lub podejrzewaną genetyczną predyspozycją do DCM lub niedoborem tauryny.
U badanych psów wykonywano pełną echokariografię 2-wymiarową (2D), 3-wymiarową (3D) i echokariografię dopplerowską z jednoczesnym zapisem EKG.
WYNIKI
Dowiedziono, iż psy spożywające karmy, gdzie głównymi składnikami były rośliny strączkowe (grupa II) miały:
- niższą funkcję skurczową w porównaniu z psami z grupy I
- kilka zmiennych echokariograficznych sugerujących większy rozmiar lewej komory
Na uwagę zasługuje fakt, że psy wykazywały poprawę wyników sercowych (także całkowite ustąpienie objawów choroby) po zmianie diety.
Badania zostały przeprowadzone w USA i opublikowane w grudniu 2022 r. Sfinansował je American College of Veterinary Internal Medicin oraz Uniwersytet Stanowy Oregonu.
Pełny artykuł możesz przeczytać tutaj.
Kochani! Czytajcie etykiety karm, które podajecie swoim czworonożnym futrzakom i śledźcie informacje na temat badań naukowych poświęconych żywieniu psów. Jeśli artykuł spodobał Ci się daj znać w komentarzu.
Zostaw Komentarz