
Jeśli zastanawiasz się czasem nad żywieniem swojego psa i chcesz poszerzyć wiedzę na temat komponowania diety swojego pupila (także umiejętności jej oceniania), ten artykuł będzie dla Ciebie.
Poruszę w nim kwestię składników organicznych jakimi są witaminy. Aby usystematyzować wiedzę, przedstawię Ci podstawowe informacje na temat witamin, które stanowią bardzo ważny element w diecie psów ze względu na funkcje, które pełnią w organizmie.
Dowiesz się także, w jakich produktach pro-psiowych (czyli takich, które może spożywać pies 😊) znajdziesz poszczególne witaminy. Dzięki temu będziesz wiedzieć, gdzie możesz zdobyć witaminy w pożywieniu. Istotne jest to zwłaszcza wtedy, gdy karmisz swoją pociechę BARF-em. Jednakże niezależnie od sposobu żywienia pupila, wiedza przedstawiona w niniejszym artykule może stanowić wartość dodaną z uwagi na fakt, iż jako odpowiedzialni opiekunowie swoich czworonogów powinniśmy czytać i analizować etykiety podawanych karm, by wiedzieć, czy są optymalnie zbilansowane.
Zaczynamy …..
Witaminy dzieli się na dwie kategorie: rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to: witaminy A, D, E, K.
Są to witaminy magazynowane w tkankach organizmu. Trzeba zwrócić szczególną uwagę, czy nie dochodzi do nadpodaży tych witamin, gdyż nadmiar ich może się kumulować w organizmie, co może skutkować wystąpieniem ewentualnych problemów zdrowotnych u zwierzęcia.
Do grupy drugiej zaliczamy witaminy rozpuszczalne w wodzie, czy witaminy z grupy B oraz witaminę C.
Powyższe witaminy nie są magazynowane w organizmie, dlatego też powinny znaleźć się w codziennej diecie naszych pupili. Nadmiar ich jest usuwany z organizmu wraz z moczem.
Spójrzmy zatem na poszczególne witaminy oraz źródła ich występowania w pokarmie ….
Witamina A
Jest to witamina bardzo istotna ze względu na funkcje, które pełni. Zapobiega problemom oczu, chorobom skóry. Jest ważna w procesie rozrodczym, przy tworzeniu kości i zębów oraz wykazuje działanie przeciwutleniające. Dzięki temu, że wspomaga aktywność układu immunologicznego, zwiększa odporność zwierzęcia i chroni przed przeziębieniem i infekcją.
Źródła:
Bogatym źródłem witaminy A są produkty pochodzenia zwierzęcego.
Mięsa: kurczak, wieprzowina
Podroby: wątroba, nerki
Ryby: łosoś, halibut, sardynki, tuńczyk
Oleje rybne
Jaja
Możemy ją znaleźć także w produktach roślinnych takich jak: lucerna, nasiona kopru włoskiego, pokrzywa, nać pietruszki, marchew, dynia, liście malin, dzikiej róży, jarmuż, szpinak, morele, brzoskwinie
Witaminy z grupy B
Jest to grupa związków, do której zaliczamy m.in. tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas pantotenowy, pirydoksynę, kwas foliowy, biotynę i kobalaminę. Są to witaminy istotne m.in. dla układu odpornościowego, nerwowego, krwionośnego, rozrodczego. Wspomagają funkcjonowanie skóry, mają wpływ na hormony i enzymy.
Witamina B1 (tiamina)
Witamina ta m.in. pomaga wzmocnić układ nerwowy zwierzęcia, zapobiega stresowi, wspomaga wzrost, trawienie. Znacząco wpływa na produkcję energii.
Źródła:
Mięsa: królik, indyk, wieprzowina, wołowina, jagnięcina, kosza, struś, bawół
Podroby: wątroba, serce, nerki
Ryby: łosoś, halibut, sardynka,
Skorupiaki
Jaja
Rośliny: lucerna, rumianek, nasiona kopru włoskiego,
pokrzywa, nać pietruszki, owoc dzikiej róży, rośliny strączkowe
Witamina B2 (ryboflawina)
Jest to witamina bardzo potrzebna w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Wpływa na wzrost, układ rozrodczy, a także na skórę, włosy i paznokcie. Jest istotna w profilaktyce i leczeniu zaćmy.
Źródła:
Mięsa: królik, indyk, kurczak, wołowina, wieprzowina, jagnięcina, koza, struś, bawół
Podroby: wątroba, serce, nerki
Ryby: halibut, łosoś, sardynka
Rośliny: lucerna, rumianek, nasiona kopru włoskiego, pokrzywa, nać pietruszki, liście malin,
owoc dzikiej róży, ziemniaki, truskawki, banany
Witamina B3 (niacyna)
Jest to witamina konieczna dla prawidłowego krążenia oraz zdrowej skóry. Także wspomaga trawienie i dodaje energii.
Źródła:
Mięsa: królik kurczak, wołowina, cielęcina, wieprzowina, indyk, jagnięcina, koza, struś, bawół
Ryby: łosoś, tuńczyk, halibut, sardynka
Jaja
Rośliny: lucerna, rumianek, nasiona kopru włoskiego, nać pietruszki, pokrzywa,
owoc dzikiej róży, bataty, ziemniaki, marchew, dynia, brokuły
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
Witamina ta wpływa na kondycję układu odpornościowego, zwalcza infekcje. Wspomaga także gojenie się ran, zapobiega anemii.
Źródła:
Mięsa: królik, kurczak, indyk, wieprzowina, wołowina, jagnięcina, koza, struś, bawół
Podroby: wątroba, serce, nerki
Ryby: łosoś, halibut, sardynki, śledzie
Rośliny: lucerna, pokrzywa, ziemniaki, brokuły




Witamina B6 (pirydoksyna)
Witamina ta jest potrzebna do produkcji kwasu solnego, bierze udział we wchłanianiu tłuszczów i białek. Wspomaga leczenie alergii, a także jest pomocna w procesie leczenia zapalenia stawów i astmy.
Źródła:
Mięsa: królik, kurczak, indyk, wołowina, wieprzowina, jagnięcina, koza, struś, bawół
Podroby: wątroba, nerki, serce
Ryby: łosoś, halibut, sardynki
Rośliny: lucerna, brokuł, marchew, ziemniaki, szpinak, banany, jabłka, groch
Witamina B9 (kwas foliowy)
Witamina ta jest istotna dla układu krwionośnego, gdyż bierze udział w produkcji krwinek czerwonych, wspomaga żelazo w prawidłowej pracy, kontroluje poziom aminokwasów we krwi.
Źródła:
Mięsa: królik, kurczak, indyk, wołowina, wieprzowina, jagnięcina, koza, struś, bawół
Podroby: wątroba
Ryby: łosoś, halibut, sardynki
Jaja
Rośliny: mniszek lekarski, spirulina, nać pietruszki, sałata, szpinak, brokuł, buraki, pietruszka, szpinak
Witamina B12 (kobalamina)
Witamina powyższa bierze udział w prawidłowym procesie wzrostu, uczestniczy w procesie krwiotworzenia, metabolizmie aminokwasów. Jest konieczna do utrzymania czynności fizjologicznych. Chroni poza tym układ nerwowy i poprawia koncentrację.
Źródła:
Źródła: królik, kurczak, indyk, wołowina, wieprzowina, jagnięcina, koza, struś, bawół
Podroby: wątroba, nerki, serce
Ryby: łosoś, halibut, sardynki
Jaja
Rośliny – niektóry produkty roślinne mogą zawierać niewielkie ilości tej witaminy,
ale głównym jej źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego
Biotyna
Należy do kompleksu witamin z grupy B, ale jest również znana jako witamina H. Biotyna jest znana głównie z tego powodu, że pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry i okrywy włosowej. Pełni jeszcze wiele innych funkcji istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu psów. Bierze udział w budowie mięśni, w procesie trawienia, procesie wzrostu. Wpływa na prawidłowe działanie tarczycy i nadnerczy, a także układu rozrodczego.
Źródła:
Mięsa: kurczak, wołowina, wieprzowina, cielęcina, jagnięcina
Podroby: nerki, wątroba, serce, trzustka, płuca, język wołowy
Ryby: sardynki, łosoś
Jaja
Rośliny: brokuły, kalafior, banany, jagody, szpinak
Witamina C
Witamina ta pomaga w przeciwdziałaniu i leczeniu nowotworów. Wzmacnia układ odpornościowy. Odgrywa istotną rolę koenzymu w syntezie kolagenu. Jest antyoksydantem niezbędnym do prawidłowego wzrostu i naprawy tkanek.
Źródła:
Głównym źródłem tej witaminy są podroby: nerki, wątroba, płuca, serce
Mięso nie zawiera istotnych ilości witaminy C.
Rośliny: natka pietruszki, owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, lucerna, nasiona kopru włoskiego, pokrzywa
Witamina D
Witamina bardzo istotna dla prawidłowego wzrostu kości i zębów, zapobiega krzywicy. Jest niezbędna do utrzymania prawidłowej homeostazy wapnia i fosforu w organizmie psa. Potrzebna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Psy nie są w stanie wytwarzać witaminy ze światła słonecznego (w przeciwieństwie do ludzi). Muszą pozyskiwać tę witaminę z pożywienia.
Źródła:
Głównym źródłem tej witaminy w diecie psa jest wątroba oraz nerki.
Możemy ją znaleźć także w łososiu i tuńczyku oraz jajach.
Rośliny: lucerna, nać pietruszki, pokrzywa, skrzyp
Witamina E
Witamina ta wykazuje działanie przeciwutleniające, zapobiega nowotworom, a także chorobom serca. Zmniejsza procesy zapalne wewnątrz komórek. Wspomaga zdrowie skóry oraz wzmacnia okrywę włosową.
Źródła:
Podroby: wątroba, nerki
Ryby: halibut, sardynki
Jajka
Produkty roślinne: lucerna, pokrzywa, siemię lniane, mniszek lekarski,
owoc dzikiej róży, natka pietruszki, szpinak, brokuły
Witamina K
Witamina K to grupa związków o podobnej budowie. Warto wyróżnić dwie naturalne postaci: witaminę K1 (pochodzenia roślinnego) oraz witaminę K2 (pochodzenia zwierzęcego). Jest to witamina niezbędna w procesie krzepnięcia krwi. Pomaga w budowaniu i leczeniu kości.
Źródła:
mięso, wątroba
Ryby: halibut, sardynki
Jajka
Rośliny: lucerna, pokrzywa, brokuły, jarmuż, szpinak

Posty powiązane:
Zostaw Komentarz